Actief en Sociaal

Kleinschalig, persoonlijk en gastvrij

Canillas de Albaida

Canillas de Albaida is een typisch Andalusisch wit dorpje met een gezellig dorpsplein en 900 inwoners. Een oase van rust, vriendelijke bewoners en gezellige barretjes aan de voet van natuurpark Sierras de Tejedas en Almijara. Een dorp waar de siësta bij het dagelijks leven hoort en bewoners elkaar ‘s avonds opzoeken in de bar of op straat. Een typisch Andalusisch dorp ook, waar tradities in ere worden gehouden en dorpelingen regelmatig uitlopen voor een dorpsfeest of fiesta.

Op het hoogste punt van het dorp, op ruim 600 meter, prijkt Ermita Santa Ana. Het kleine kapelletje dat nog stamt uit het Moorse verleden. Vanaf deze plek kun je de omgeving prachtig overzien. De Middellandse Zee in de verte, het dorp onder je voeten en het natuurpark aan de andere kant.

Wie het dorpje wil verkennen, neemt vanaf Santa Anna een van de nauwe, slingerende straatjes naar beneden. Alle straatjes komen uiteindelijk uit op de Calle Estación, de stationsstraat, de doorgaande weg door het dorp.

Verscholen, midden in het dorp, ligt La Plaza, het plein. Het dorpsplein huisvest een klein hotel in een voormalig klooster. De gietijzeren balkonnetjes worden opgesierd door veelkleurige  geraniums en planten. Op dit plein vindt u ook het gemeentehuis en de kerk Iglesia de Nuestra Señora de la Expectación uit de 17 e eeuw.

Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn bijvoorbeeld de oude wasplaats, waar in de vorige eeuw de vrouwen uit het dorp hun was deden en de laatste nieuwtjes en roddels deelden. Lager gelegen, bij de Rio Cájula, ligt verscholen tussen oleanders en vijgenbomen, de Romeinse brug. Deze brug was voor de bewoners de verbinding met de grotere plaatsen aan de kust.

Canillas de Albaida heeft vijf bar/restaurants en drie kleine supermarkten. Er is een gemeentezwembad, dat in de zomermaanden geopend is. Drie kilometer verderop ligt het iets grotere Cómpeta. Een levendig dorp met ook verschillende bars, restaurants en gezellige terrasjes. Je kunt er te voet naar toe langs het oude ezelspad of met de auto, taxi of bus.

De Middellandse Zee is vanuit het dorp goed te zien en ligt op 22 kilometer afstand. Je kunt er naar hartenlust genieten van zon, zee en strand. De afstand tot luchthaven Málaga is 57 kilometer, ongeveer één uur rijden met de auto. De bus rijdt er in een kleine twee uur naar toe. Vanuit Canillas de Albaida rijdt 2 of 3 keer per dag een bus naar Málaga.

Nerja, de populaire badplaats aan de kust, ligt op 35 minuten rijden. Algarrobo Costa en Torre del Mar, eveneens aan de kust liggen op een half uur rijden.

Het schitterende natuurpark, in de achtertuin van Canillas de Albaida, is een paradijs voor wandelaars en mountainbikers. Geurige rozemarijn en tijm, pijnbomen en ruige rotsmassa’s, afgewisseld met kabbelende riviertjes en schitterende uitkijkpunten. De natuurliefhebber kan hier o.a. steenbokken en roofvogels spotten. In het natuurpark zijn veel wandelpaden en goede, onverharde wegen voor fietsers te vinden. Met mogelijkheden voor wandelaars en fietsers op verschillende niveau’s.